keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Tapio Wirkkalan elämäntyö esillä Inarissa Siidassa

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida on Suomen toiseksi pohjoisin Museokorttikohde. Pohjoisempana on vain Saamelaismuseon aluetoimipiste Kolttien Perinnetalo Sevettijärvellä.

Saamelaiseen kulttuuriin ja pohjoiseen luontoon johdattavien näyttelyiden rinnalla Siidassa on esillä vaihtuvia näyttelyitä, jotka tukevat päänäyttelyn teemoja. Juuri avautunut Tapio Wirkkalan elämäntyötä kunnioittava STILL/LIFE –näyttely tuo esille taiteilijan luontosuhdetta ja kunnioitusta pohjoista luontoa ja kulttuuria kohtaan.

Tapio Wirkkala on yksi tunnetuimmista suomalaisista muotoilijoista niin kotimaassa kuin maailmallakin. Hänen elämäntyönsä on esillä Inarissa, Siidassa, jossa juuri ennen pääsiäistä avattiin Harri Koskisen suunnittelema ja kuratoima STILL/LIFE Tapio Wirkkala Retrospective. Näyttely jakautuu kahteen osaan, ja se esittelee monipuolisesti Lappiin tykästyneen muotoilijan työtä.

Monet STILL/LIFE-näyttelyissä olevista esineistäkin ovat saaneet innoituksensa Inarissa. Tapio Wirkkallalle Lappi merkitsi paljon. Hän vietti kaikki kesänsä 1950-luvun lopulta lähtien Lapissa, ostettuaan maata lehti-ilmoituksen perusteella Inarista. Tapio Wirkkalalle olo pohjoisessa ei ollut vain lomailua, vaan silloin hän luontoa tarkkaillessaan sai ideoita työhönsä.

Tapio Wirkkala oli myös kiinnostunut paikallisten ihmisten elämästä. Hän oli mukanan aloittamassa Saamelaismuseon uudisrakennushanketta ja poikansa Sami Wirkkalan kanssa hän piirsi ensimmäiset luonnokset ja suunnitelmat Saamelaismuseon uudisrakennukseksi 1980-luvulla. Lisäksi hän suunnitteli ystävän palveluksena tunnuksen Inarin vapaapalokunnalle ja kastemaljan Inarin seurakunnalle.


Näyttely on esillä 25.9.2016 saakka. Siida on avoinna kesäkaudella (1.6.-19.9.) joka päivä klo 9-19 ja talvikaudella 20.9.-31.5. tiistaista sunnuntaihin (ma suljettu) klo 10-17.


Lisätietoja: www.siida.fi



Teksti: Saamelaismuseo Siida
Kuvat: Maaria Wirkkala ja Saamelaismuseo Siida

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti